Η δράση προέκυψε από το βιβλίο «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου που ζούσε εδώ και από μια πρωτοβουλία νέων της περιοχής να μετατρέψουν την πλατεία & οδό Φανοσθένους σε χώρο εκπαίδευσης τρόπων συλλογικής λήψης αποφάσεων εμπνευσμένων από τις συλλογικές πρακτικές του παρελθόντος.

Ένας στρατηγός του 1946 υποχρεώνει φρουρές φαντάρων να κινούν τους δείκτες του ρολογιού της πλατείας προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη, παρ’ ότι το ρολόι δεν λειτουργεί.  Στην αυταρχική του πράξη αντιτίθεται ένας νέος που θέλει να γκρεμίσει το ρολόι και να μετατρέψει τη πλατεία σε χώρο εκπαίδευσης τρόπων συλλογικής λήψης αποφάσεων.  Η συγκεκριμένη  ιστορία μας παρακίνησε σε μια συζήτηση τύπου world café στη τοπική ταβέρνα του Βασίλη με κεντρικό θέμα «χρειαζόμαστε κάτι που δεν λειτουργεί;» συνδέοντας το με τον χρόνο, τόσο αυτόν που ξοδεύουμε επιμένοντας σε παλιά μοντέλα, όσο και αυτόν που μας αγχώνει στην καθημερινότητα της πόλης, στενεύοντας τα περιθώρια που δίνουμε για ωρίμανση θεμάτων.

Η συζήτηση που προέκυψε έφερε στο προσκήνιο ζητήματα διαχείρισης του προσωπικού αλλά και του συλλογικού ελεύθερου χρόνου. Ενώ προέκυψαν ιδέες αποτύπωσης και ανάδειξης της κοινής συλλογικής μνήμης στον δημόσιο χώρο, αλλά και σύγχρονες  συλλογικές πρακτικές προς επίλυση ζητημάτων που απασχολούν μια τοπική κοινότητα, όπως αυτή του Δουργουτίου.

Ήταν η τέταρτη και τελευταία από μια σειρά δράσεων που συνδέουν το έργο σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών με τόπους της Αθήνας, ενισχύοντας την βιωματική σύνδεση του Αθηναίου με το βιβλίο, αλλά και αναδεικνύοντας μέσω του βιβλίου, τους τόπους αυτούς. Επιπλέον το βιβλίο γίνεται η αφετηρία συλλογικής δράσης και έκφρασης γύρω από θέματα της ζωής μας στην πόλη και της διαχείρισης το ελεύθερου χρόνου.

Συντονιστές της δράσης: Γιώργος Σαχίνης, Ρέα Ζέκκου, Άννα Μαγουλιώτη, Ηθοποιός: Γιώργος Σαχίνης, Συντονιστής για την μέθοδο World Cafe: Οδυσσέας Βελέντζας

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος #UrbanDig_Ushakova της ομάδας Όχι Παίζουμε.

Tο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).